Doesburg12 – Een Lokale Variatie op het Wereldberoemde Westvleteren12 Bier

1 november 2023by ter.welle@gmail.com

Introductie

Bierliefhebbers over de hele wereld kennen de mystiek rondom het Westvleteren 12 bier, afkomstig van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, België. Het wordt beschouwd als een van de meest exclusieve en gewaardeerde bieren ter wereld. In de geest van deze buitengewone Belgische brouwkunst heb ik mijn eigen bier gecreëerd – Doesburg12. Met lokale ingrediënten uit de Achterhoek, waaronder vloermout, brengt Doesburg12 een eerbetoon aan het originele Westvleteren12 bier, terwijl het een unieke lokale smaakervaring biedt.

De Geschiedenis van Westvleteren12

Voordat we dieper ingaan op Doesburg12, laten we eens kijken naar de erfenis van Westvleteren 12. Het bier wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij, die al sinds 1838 bestaat. Westvleteren 12, ook bekend als de “XII” of “Achel 12”, staat bekend om zijn complexe smaken, rijke body en het vermogen om te rijpen met de jaren. Het wordt slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd en is uitsluitend te koop aan de abdij, wat bijdraagt aan de mystieke aantrekkingskracht ervan.

De Geboorte van Doesburg12

Geïnspireerd door het vakmanschap van de Belgische monniken en gevoed door een verlangen naar lokale authenticiteit, besloot ik mijn eigen bier te brouwen met een knipoog naar het legendarische Westvleteren12. Doesburg12 is ontstaan uit de Achterhoekse bodem, gemaakt met Ambachtelijk vloermout uit de Acherhoek als een eerbetoon aan het rijke Belgische erfgoed.

De Ingrediënten

De basis van Doesburg12 ligt in de kwaliteit van de ingrediënten. De vloermout, afkomstig uit de Achterhoek, geeft het bier een karakteristieke diepte en een uniek smaakprofiel. Naast de vloermout worden hopsoorten en gist gebruikt om de aromatische en smaakvolle eigenschappen van het bier te versterken en te laten overeenkomen met het Westvleteren12 bier.

Het Brouwproces

Het brouwproces van Doesburg12 is doordrenkt met toewijding en ambachtelijk vakmanschap. Elk aspect, van het mouten van de granen tot het toevoegen van de hop en het fermentatieproces, wordt met zorg en precisie uitgevoerd. Het resultaat is een bier dat de essentie van Westvleteren12 vastlegt, maar met een duidelijk lokaal tintje.

Proef de Lokale Trots

Doesburg12 nodigt bierliefhebbers uit om de lokale trots te proeven. Het bier combineert de klassieke Belgische brouwtraditie met de rijke smaken van de Achterhoek. Bij het proeven van Doesburg12 zul je bekende tonen ontdekken, zoals de diepe karamel, de subtiele fruitigheid en het karakteristieke vleugje kruiden, maar dan verrijkt met de unieke nuances van de lokale ingrediënten.

Onze Doesburg12 op tap bij een lokaal café in Doesburg.

De Toekomst van Doesburg12

Doesburg12 is niet alleen een eerbetoon aan het vermaarde Westvleteren 12 bier, maar ook een viering van lokale ambacht en traditie. Terwijl ik blijf experimenteren en verfijnen, kijk ik ernaar uit om Doesburg12 met anderen te delen en bij te dragen aan de rijke geschiedenis van bierbrouwen.

In een wereld waar bierliefhebbers verlangen naar zeldzame en authentieke bieren, hoopt Doesburg12 een plek te veroveren in de harten van hen die waarderen wat lokaal en ambachtelijk is, terwijl het een eerbetoon blijft aan de grootsheid van Westvleteren 12.